Behandeling coalitieprogramma in raad op 5 juni 2008.

dinsdag 10 juni 2008 10:50

Bijdrage in eerste termijn door de fractie van de ChristenUnie.

Voorzitter, leden van de raad, leden van het college,

De fractie van de ChristenUnie is verheugd dat het oude coalitieprogramma "Meedoen en Meedenken" in de coalitie-onderhandelingen volledig overeind is gebleven en dat "Aanpakken en Oplossen" geen wijziging, maar een waardevolle aanvulling is, waarin vooral enkele nadere accenten worden gelegd.

Dit toont aan dat er continuïteit van beleid zal zijn en er dus in grote lijnen voortgegaan wordt op de ingeslagen weg. De inzet op "Meedoen en Meedenken" wordt niet verstoord.
Het wijst ook heel duidelijk op de eensgezindheid in de nieuwe coalitie.
Die eensgezindheid bleek overigens al snel in de coalitieonderhandelingen.
Dat het coalitieakkoord in zo'n korte tijd tot stand is gekomen is hier ook een duidelijk bewijs van.

Dit alles geeft onze fractie vertrouwen in de nieuwe samenstelling van de coalitie. Ook al zijn de 4 nieuwe partners van de samenwerkende lokale partijen nog niet samengesmolten tot één partij, toch zien wij hen als één
coalitiepartner.
Belangrijk hierbij is de breedte van de nieuwe coalitie. Wij mogen hierdoor een solide stabiliteit verwachten. Een zaak die belangrijk is voor een consequent beleid.

Enkele accenten die in "Aanpakken en Oplossen" zijn benoemd willen wij er hierbij graag even uitlichten
Onder het kopje "Respect voor verscheidenheid" wordt in het akkoord expliciet genoemd respect voor verschillende levensbeschouwingen, achtergrond en culturen.
In de huidige multiculturele samenleving , met vaak grote spanningen op etnisch gebied, kan hier o.i. nooit te veel aandacht aan worden geschonken.
Het gemeentebestuur dient hierin een beleid te voeren, waarbij o.a. de oproep tot de bevolking dient door te klinken tot begrip en tolerantie voor iedereen,
die vanwege herkomst anders is dan wijzelf.
Als het bijbelse begrip naastenliefde door iedereen werd gedragen, zou dat het probleem van intolerantie en liefdeloos gedrag heel wat kleiner maken, ja
zelfs doen verdwijnen! Maar naastenliefde is een zaak van het hart en daarom
niet door anderen, dus ook niet door de overheid, op te leggen. Wel kan de overheid, in dit geval de gemeente, een beleid voeren dat er op gericht is om daar waar nodig, bewustzijn bij de burgers bij te brengen, dat het voor ontheemden, (want die betreft het meestal) zo heel veel kan betekenen genegenheid en aanvaarding in hun omgeving te ondervinden.

In het coalitieakkoord klinkt ook heel duidelijk door, dat de affaire Hayes in Waspik een harde les is geweest waaruit lering wordt getrokken. Focus gericht op daadkrachtig optreden daar waar nodig, in plaats van een overlegcultuur die in zichzelf verzand. Hier ligt een primaire opdracht voor het college. Maar ongetwijfeld ook een buitengewone moeilijke opdracht. Een scheefgroei die tot een cultuur is verworden ombuigen naar een flexibel, efficiënt werkend apparaat vereist een uiterst krachtdadige aanpak.

Bij de aanpak van overlast dient de regierol van de gemeente niet alleen sturend te zijn, zoals gesteld in het akkoord, maar daar waar nodig ook dicterend, zodat de regie als "doorzettingsmacht" kan worden uitgeoefend. Wij verwijzen hiervoor naar het amendement bij de voortgangsnotitie Integraal Jeugdbeleid, dat door de fractie van de ChristenUnie was ingediend en dat in de raad van 8 mei jl. unaniem is aangenomen.

Een ander weerbarstig probleem dat opgenomen is in het akkoord is werken aan wegen om de uitvoering van beleid meer zichtbaar te maken voor de burgers, zodat het in hun ogen niet alleen bij mooie woorden blijft maar effectief gestalte krijgt, waar die burger ook werkelijk wat aan heeft. Slagvaardigheid en goede communicatie met de bevolking zijn hiertoe sleutelwoorden. Wat communicatie betreft is dit overigens niet alleen een zaak van het college, maar evengoed van ons als raadsfracties en als individuele raadsleden in onze contacten met de burgers.

Dat "Waalwijk werkt...." geen loze kreet is, wordt nog eens heel duidelijk onderstreept in het coalitieakkoord door het opsommen van liefst 27 lopende en geplande projecten. In ieder geval een bewijs, dat de gemeente niet stil zit! De keerzijde hiervan is echter, dat het financiële beslag dat dit projectenprogramma met zich meebrengt, geen ruimte laat voor nieuw beleid zonder dat er aanzienlijke bezuinigingen worden doorgevoerd.
Er dreigen begrotingstekorten in de komende jaren. Geen perspectief om vrolijk van te worden. Dit zal van het college en van de raad inventiviteit en moed vragen om zonodig pijnlijke beslissingen te nemen. In alle nuchterheid wordt in het coalitieprogramma gesteld, dat een aantal beslissingen zullen moeten worden genomen die bepaald niet populair over zullen komen bij de burgers. Goede communicatie met duidelijke, goed onderbouwde uitleg, zal hierbij dan ook meer dan ooit gewenst zijn.
Onze fractie kijkt met grote belangstelling uit naar de maatregelen die het college in de komende kaderstelling zal voorstellen. In ieder geval zal het bestaand financieel beleid op hoofdlijnen worden gecontinueerd.

"Afspraak is afspraak" tussen gemeente en burger dient een vanzelf sprekendheid te zijn. Toch wordt het nodig geacht dit nog eens expliciet in het coalitieakkoord te noemen. Enkele maanden geleden is door de raad tot een kwaliteitshandvest besloten. Maar blijkbaar wordt nog lang niet volledig naar de hierin vastgelegde criteria gehandeld Ook dit is een taai probleem waar het college nog steeds haar tanden in zal moeten blijven zetten.

Uit landelijke prognoses blijkt, dat de bevolking naar verwachting over ca. 20 jaar zal gaan afnemen. Dat deze verwachtingen niet genegeerd worden in het akkoord, is enerzijds verstandig, anderzijds moet men er voor oppassen om deze prognoses te veel te verabsoluteren. Het zou niet de eerste keer zijn dat op een later tijdstip dergelijke verwachtingen drastisch moesten worden bijgesteld.
De woonvisie dient o.i. op termijn voorzichtig geactualiseerd te worden, maar wel op voorwaarde dat dit niet ten koste gaat van het beleid aangaande de behoefte aan betaalbare woningen voor starters en geschikte woningen voor senioren.

De fractie van de ChristenUnie kan zich geheel vinden zowel in een uitvoerig onderzoek met betrekking tot de ontwikkeling van het bedrijventerrein Waalwijk Noord, als in een bescheiden beleid t.a.v. toerisme en recreatie. Bij dit laatste dient o.i. het particulier initiatief leidend te zijn.

Het coalitieakkoord houdt het voor mogelijk, dat in de Pluspunten in de kernen Sprang-Capelle en Waspik uitgebreidere dienstenloketten, groter dan alleen voor zorg, zullen worden geopend. Als dergelijke loketten vanwege voldoende interesse van de bevolking en financieel gezien verantwoord blijken te zijn, zal de ChristenUnie hier warm voorstander van zijn.

Voorzitter, wij zien met belangstelling uit naar het collegeakkoord, waaruit zal blijken hoe het nieuwe college verder inhoud denkt te geven aan het onderhavige coalitieakkoord.

Tot slot willen wij ons vertrouwen uitspreken in het nieuw te vormen college. De zittende wethouders hebben reeds langere tijd ons vertrouwen en hebben dat in het afgelopen jaar zeker niet geschaad! De grote maatschappelijke en politieke ervaringen van beide beoogde nieuwe wethouders zijn voor de fractie van de ChristenUnie voldoende basis om ook hen ons volle vertrouwen te schenken.

Het college staat voor een aantal moeilijke opgaven Wij bidden voor hen, dat zij de kracht en wijsheid zullen ontvangen om aan hun opdracht op de juiste wijze invulling te geven en de gemeente zodanig te besturen dat hierop Gods zegen mag rusten.

Voorzitter, tot zover in eerste termijn

(Wim Dekker, fractievoorzitter)

« Terug

Reacties op 'Behandeling coalitieprogramma in raad op 5 juni 2008.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.