Raad zet wethouder onder druk

vrijdag 22 oktober 2004 15:56

Wethouder J. van Baardwijk (De Acht Kernen, welzijn) kon de Waalwijkse gemeenteraad gisteren niet overtuigen van de goede bedoelingen in het nieuwe WVG-beleid. Hij vroeg het vertrouwen van de raad, maar kreeg dat niet.

Bron: Brabants Dagblad - vrijdag 22 oktober 2004

Waalwijk- Wethouder J. van Baardwijk (De Acht Kernen, welzijn) kon de Waalwijkse gemeenteraad gisteren niet overtuigen van de goede bedoelingen in het nieuwe WVG-beleid. Hij vroeg het vertrouwen van de raad, maar kreeg dat niet.

Integendeel. Nagenoeg de hele raad steunde een motie en een wijzigingsvoorstel die allebei door de wethouder ontraden werden. Alleen de twee aanwezige leden van zijn eigen partij De Acht Kernen stemden tegen. Het voorstel van het college over het nieuwe beleid rond de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) kreeg, na het aannemen van het wijzigingsvoorstel van PBI en ChristenUnie, wel de steun van gehele raad.
In het WVG-debat stonden gisteravond twee zaken centraal, die ook bij de behandeling in de raadscommissie al uitgebreid aan de orde kwamen. Toen toonden de commissieleden zich al zeer ontevreden over de beantwoording van hun vragen door de wethouder.
Allereerst hikt de gemeenteraad aan tegen de hoge uitvoeringskosten van de WVG. Van het beschikbare budget van ongeveer 3,2 miljoen euro wordt bijna 25 procent uitgegeven aan ambtelijke kosten. J. van Groos (ChristenUnie) diende dan ook een motie in waarin de raad het college opdraagt de uitvoeringskosten niet meer te laten stijgen en zo mogelijk zelfs terug te brengen. Die motie kreeg op voorhand al de steun van PvdA, GroenLinksaf, CDA, Gemeentebelangen, PBI en Werknemersbelang.
De wethouder kwam staande de vergadering met een velletje cijfers waaruit bleek dat de uitvoeringskosten volgend jaar 60.000 euro lager uitvallen dan dit jaar. De raad vertrouwde die berekening blijkbaar niet echt want de motie kreeg vrijwel unanieme steun.

Twistpunt

Tweede twistpunt vormen twee bepalingen in de WVG-nota. Gehandicapten waarvaan de toestand plotseling en onvoorzien verergert, komen niet meer in aanmerking voor een aanpassing van hun eigen woning als dat duurder is dan verhuizen naar een al aangepaste woning.
De raad wil de term ’plotseling en onvoorzien’ schrappen omdat chronisch zieken anders in de problemen kunnen komen. Verder zouden gehandicapten voortaan moeten kiezen tussen een scootmobiel of een rolstoel. Een groot deel van de raad wil echter dat gekozen kan worden tussen scootmobiel en een elektrische rolstoel.
De wethouder noemde het voorstel om het beleid op deze twee punten aan te passen overbodig en onnodig. Maar ook in dit geval kon hij het vertrouwen van de raad niet winnen.

« Terug

Reacties op 'Raad zet wethouder onder druk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.